Hədisin əhəmiyyəti və hədis elminin bölmələri - Quliyev, İbrahim (المجلة التجريبية لشولاريا ياقوت, 2019)
Hədisşünaslıq ən faydalı və ən geniş yayılmış İslam elmlərindən biridir. İstər hədisi-şərifləri, istərsə də onun tarixini və metodologiyasını öyrənənlər İslam mədəniyyəti ilə daha da dərindən tanış olur, əqidəvi (kəlami) və şəri (dini-hüquqi) məsələləri bu elmin vasitəsilə doğru-düzgün öyrənirlər. Sözügedən elmin ən mühüm faydalarından biri də Qurani-Kərimə daha da dərindən bələd olmağa nail olmaqdır. İslam tarixindən yaxşı məlumdur ki, Həzrət Peyğəmbər (s), ondan sonra onun Əhli-Beyti (ə) və sədaqətli səhabələri Allah taalanın nazil etdiyi Müqəddəs Kitabda keçən dərin mətləbləri, mütəşabeh (çətin başa düşülən) mənaları çox sadə, lakin elmi şəkildə müsəlmanlara izah etmişlər. Bu haqda QuraniKərim belə bəyan edir: “Sənə də Quranı nazil etdik ki, insanlara onlara göndəriləni (hökmləri, halal-haramı) izah edəsən və bəlkə onlar da düşünüb dərk edələr!” deyə buyurmuşdur (Qurani-Kərim 1991, “ən-Nəhl” surəsi, ayə 44). Beləliklə, məqalə iki hissədən ibarətdir. Birinci hissədə oxuculara hədisin dindəki əhəmiyyəti haqqında bəhs edilmişdir. Məhz buna görə də dini məsələlərin həllində İslam alimləri Qurandan sonra ikinci qaynaq olaraq hədis və sünnəyə müraciət etmişlər. Bu halda, əlbəttə, mövcud hədisin doğruluğunu (səhihliyini) müəyyən etmək lazımdır. Məqalənin ikinci hissəsi isə hədis elminin bölümləri haqqındadır. Burada hədisşünaslığın əhatə etdiyi elmlər, onların yaranma və inkişaf tarixi ilə yanaşı, həmin elmlər sahəsində yazılmış ən məşhur əsərlər tanıdılmışdır.