Əbu Cəfər ət-Tusinin “əl-Uddə fi üsulil-fiqh” əsəri - Kahayev, Əmir (المجلة التجريبية لشولاريا ياقوت, 2019)
Bu məzmunda yazılmışən genişəsər olan “əl-Uddənin” Cəfəri məzhəbinin üsuluna aid bütün ehtiva edəcək bir kitab yazılması tələbinə cavab olaraq qələmə aldığınıŞeyx Tusi əsərin müqəddiməsində ifadə edir (Tusi 1417, I/3-4).Əsərin yazılma tarixi dəqiq bilinməsə də burada nə vaxt yazıldığı vəŞərif Mürtəzanın (v. 436/1044) üsulla əlaqəli “əz-Zəriə” əsərindən əvvəl qələməalınması, əsərdə adıkeçən alimlər və kitabları, əsərin nəşrləri və möhtəvasıhaqqında məlumat verilir. Bu məzmunda yazılmış ən geniş əsər olan “əl-Uddənin” Cəfəri məzhəbinin üsuluna aid bütün ehtiva edəcək bir kitab yazılması tələbinə cavab olaraq qələmə aldığını Şeyx Tusi əsərin müqəddiməsində ifadə edir (Tusi 1417, I/3-4). Əsərin yazılma tarixi dəqiq bilinməsə də burada nə vaxt yazıldığı və Şərif Mürtəzanın (v. 436/1044) üsulla əlaqəli “əz-Zəriə” əsərindən əvvəl qələmə alınması, əsərdə adıkeçən alimlər və kitabları, əsərin nəşrləri və möhtəvası haqqında məlumat verilir.